Investigació

5 de juliol 2024

Mª MERCEDES SÁNCHEZ DEL CASTILLO
FRANCISCO JAVIER FERNÁNDEZ ORRICO
1. Professor Titular d’Universitat Àrea de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.
2. Especialitzat en matèria de Seguretat Social, en particular sobre prestacions econòmiques.
3. Doctor en Dret per la Universitat de Navarra l’any 2001. Tesi doctoral realitzada sota la direcció dels Doctors SEMPERE NAVARRO A. V. i CAVAS MARTÍNEZ, F., amb el títol: “Les pensions no contributives en el sistema assistencial espanyol”.
4. Amb més de 300 publicacions entre monografies de recerca científica, manuals sobre Seguretat Social, casos pràctics, articles i comentaris en revistes, ponències, comunicacions i capítols de llibres col·lectius.
5. Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de València l’any 1989.
6. Va prestar serveis com a Subinspector d’Ocupació i Seguretat Social en la Inspecció de Treball durant el període comprès entre 1988 i 2010.
Línies de recerca:
– “Inserció laboral de les persones amb discapacitat”. Actualment formo part d’un equip de recerca emergent sobre aquesta matèria vinculat a la Càtedra Discapacitat i Empleabilitat TEMPE – APSA, de la Universitat Miguel Hernández, els objectius del qual se centren en la proposta de noves mesures de naturalesa jurídic-laboral, que faciliten l’accés a l’ocupació dels treballadors amb discapacitat així com la seva adaptabilitat en el treball.
– “Suficiència i sostenibilitat de les pensions de Seguretat Social”. Es tracta d’un dels majors problemes en matèria de Seguretat Social, que afecta a tots els Estats. Encara que es tracta d’un tema ampli, la recerca se centra més concretament en la pensió de jubilació contributiva que inclou anàlisis comparatives entre els Estats. Es tracta especialment sobre la qüestió de l’envelliment actiu i la compatibilitat de la pensió de jubilació amb el treball.
– “La previsió social dels treballadors autònoms”. És sabut que els autònoms tenen marcades diferències amb els treballadors per compte d’altri. La recerca, se centra en la proposta de mesures jurídiques que milloren les condicions de protecció social d’aquest col·lectiu i la seva equiparació en matèria de Seguretat Social amb els contractats laborals.
ROSARIO CARMONA PAREDES
D.ª Rosario Carmona Paredes, Professora Col·laboradora de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, integrant del departament de Ciència Jurídica i específicament de l’Àrea de Dret del Treball i Seguretat Social. Diplomada en Relacions Laborals, Llicenciada en Ciències del Treball i Màster en Gestió de Recursos Humans, Treball i Organitzacions.
Gestió: Vicedegana de Projecció de Grau en Relacions Laborals i Recursos Humans.
Secretària Comitè d’Empresa de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.
Integrant del Centre de Recerca d’Estudis de Gènere de la Universitat Miguel Hernández. Una línia molt important de recerca està relacionada amb la igualtat i el dret laboral amb participació de 2010-2013 en el projecte de recerca “La construcció temporal del temps des de la perspectiva de gènere: de la conciliació laboral a la coresponsabilitat”, subvencionat pel Ministeri d’Igualtat, ha escrit “Assetjament laboral, sexual i per raó de sexe a propòsit de En tierra de Hombres”. Llibre: Cinema i Dret en 21 pel·lícules i “Els drets i deures específics del personal investigador” en el qual s’analitzen els plans d’igualtat dels Organismes Públics de Recerca, Llibre: L’estatut professional del personal investigador contractat en règim laboral.
Una segona línia de recerca se centra en l’estudi de la normativa de contractació laboral en l’administració pública, o la figura del contracte indefinit no fix en “Construcció jurisprudencial de contracte indefinit no fix” del llibre, L’Estatut professional del personal investigador contractat en règim laboral en el marc del Projecte de Recerca del mateix nom, finançat per l’Institut Nacional d’Administracions Públiques, o l’article en la Revista Internacional i Comparada de Relacions Laborals i Dret de l’Ocupació “La regulació convencional del contracte d’interinitat en la Universitat: el professorat substitut”, 2017.
Una tercera línia, com a membre del Grup de Recerca en Mitjans Alternatius de Resolució de Conflictes: Mediació, Arbitratge i Conciliació. Doctoranda del programa de Doctorat de Salamanca, Administració, Hisenda i Justícia en l’Estat Social i en vies de desenvolupament de la tesi doctoral sobre mediació en conflictes laborals des de 2017, començant les accions formatives amb la ponència “Mediació extrajudicial i intrajudicial, dos models paral·lels de solució de conflictes laborals o el qüestionament del paper dels agents socials”, 2017.